IMG_0421 (2)

Cestování po Balkánu – Albánie

Na cestě po Balkánu jsem narazil na dost zkreslující informace v různých průvodcích/webech, ohledně možnosti cestování veřejnou dopravou. Chtěl bych tedy uvést svoje postřehy, jak se věc má ke květnu 2015, možná se někomu budou hodit.

 

Z Černé Hory do Albánie se dá dojet autobusem. Z Podgorice, Kotoru nebo jiného místa se stačí vnitrostátním autobusem dostat do města při Albánské hranici – Ulcinj. Autobus Vás odveze na autobusovou stanici, odkud jedou směr Albánie dva autobusy denně – jeden ve 12:30 a druhý v 16:30. Autobus ve 12:30 má cílovou stanici Tirana (jede a staví ve Shkodër), v 16:30 jede pouze do Shkodër. Cena jízdenky do Shkodër je 6 EUR. Cesta trvá asi hodinu až hodinu a půl, i s hraniční kontrolou. Link na bus stanici v Ulcinj: http://www.busstation-ulcinj-montenegro.com/ .

 

Z Albánie  – konkrétně Tirany, jezdí autobusy ve směru Makedonie (Struga, Skopje) minimálně dva. Jeden v 16:00 a druhý około 19:30. Já jel v 16:00. V Tiraně není žádné centrální autobusové nádraží, autobusy odjízdí z růżnych míst na Bulevardi Zogu I a Ruga Ded Gjo Luli. Autobus do Skopje odjíždí Z Bulevardi Zogu I – zhruba z tohoto místa . Na zastávku přijel asi 5 min. před odjezdem. Pokud chete mít jistotu, že dnes skutečně pojede, můžete se zeptat a lístek koupit v kanceláři Likometaj Agency zhruba v polovině Bulevardi Zogu I na stejné straně jako je muzeum. Autobus staví i před cestovkou, pokud tam máte koupený lístek (obsluha zavolá řidiči).

Bus jede přes Durrës (cca 17:00 na autobusovém nádraží) a Elbasan. Nastoupit lze kdekoli po cestě, stačí mávnout :) . Autobusy provozuje společnost Durmo Tours, ino zde: http://durmotours.com/?package=albania .

Cena do Strugy má být 12 EUR, do Skopje 25 EUR, cestovka si může účtovat přirážku k ceně jízdenky.

V Tiraně nyní probíká rekonstrukce vlakového nádraží a vlaky se nejezdí. Nicméně, pokud se chcete svézt albánským vlakem, každý den v 05:45 ráno odjíždí vlak ze Shköder do Durrës, dál do Tirany možno autobusem.

Mezi Shköder a Tiranou jezdí autobusy a minibusy, bus stojí 300 Lek. Odjíždí přibližně z tohoto místa průběžně během dne – alespoň jednou do hodiny něco pojede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>