IMG_1615

Finse – Aurlandsdalen

Finse

Do Finse se dá dostat nejlépe vlakem (silnice sem ani nevede). Zastávka je na hlavní trati Oslo – Bergen zhruba ve 2/3 vzdálenosti z Oslo. Z Bergenu je 169 km daleko (cca 2,5 hod. jízdy), z Oslo 302 km (cca 4,25 hod. jízdy, z centra, stanice Oslo S).

Do Bergenu se dá levně dostat se společností Wizz Air s odletem z Polska (www.wizzair.com).

Cena jízdenky Bergen – Finse začíná na 249,- NOK (tzv. “minipris”, když se jízdenka kupuje v předstihu on-line, www.nsb.no). Cena standardní vlakové jízdenky koupitelné v den odjezdu u pokladny byla 377,- NOK .

Finse leží v horách ve výšce 1222 m n. m. Většinu roku zde leží sníh, i na konci srpna zde byla četná místa s vrstvou sněhu. Pro letní turistiku tedy doporučuji využít srpen, případně začátek září. On-line webkamera s aktuálnímu podmínkami je k dispozici zde: http://www.bt.no/tv/#!/video/100521/finse-stasjon

Na místě je k dipozici několik ubytovacích zařízení, včetně chaty DNT. Vzhledem k norskému právu je však možné mimo intravilán postavit stan a přespat venku. Na druhé straně jezera je hodně ploch, kde lze stan bez problémů postavit.

Finse tedy leží u jezera – které má hladinu zvýšenou umělou hrází. Stojatá voda z jezera není podle cedulí u hráze pitná, vodu však lze brát z potoků a říček napájejících jezero. Na konci srpna zde byli za bezvětří nepříjemní velcí komáři, rozhodně se vyplatí vzít si s sebou repelent.

Finse je ideálním bodem pro jednodenní výlety i vícedenní tůry.

Mapu okolí příkládám zde (vyfoceno u vlakové stanice):

 

Finse mapa

 

Blaisen

Trek k splazu ledovce Blaisen – z Finse 5 km jedním směrem, 1,5 hod.

Cesta je velmi dobře značená, frekventovaná. Končí v nadmořské výšce 1390 m, před ledovcovým splazem. Procházka to je pěkná ve vysokohorském prostředí, bezlesí, četné velké balvany, divočící řeky, zkrátka typická předledovcová krajina. Pěkné výhledy, projíždějící vlaky v dálce dodávají atmosféru. Jeden most na ocelových lanech přes řeku cca ve 2/3 trasy.

Na konci cesty výhled na splaz. Trochu mě zklamal, Z Kanady jsem zvyklý na hezčí výjevy. Ve Finse se dá koupit organizovaný výlet k ledovci i následně po ledovci.

Dále lze jít na okružní trek okolo ledovce (cca 3 dny), Finse lze použít i jako výchozí bod výpravy na plošinu Hardangervidda, využít dobrou cestu směr Myrdal (vhodná i pro cyklistiku (Rallarvegen), nebo se vydat směr Aurlandsdalen, což jsem udělal já.

 

Aurlandsdalen

Trek je dlouhý cca 60 km.  Dá se ujít za tři dny, když je počasí. Já vyšel v neděli okolo 15:00, v cíli jsem byl ve středu v 17:00, celý jeden den jsem byl kvůli dešti ve stanu. Pokud máte dost peněz, není nezbytně nutné brát s sebou jídlo na celou cestu ani stan, přespat se dá v chatě po 16 a poté 22 km daleko od sebe – ideální rozdělení na celodenní úseky. Ale při norských cenách se low cost dovolená v horách může během chvíle změnit na  pěkně mastný výlet. Papírová mapa se dá koupit v DNT (blízko nádraží) v Bergenu za 199,- NOK. Online je možné trasu plánovat přes http://ut.no/kart/ , kde je zakreslené množství značených cest v Norsku.

V první fázi (16 km) vede přes horský masiv s nadmořskou výškou nejvýše něco přes 1600 m přes chatu Klemsbu (bez obsluhy, jen jako přístřešek) k chatě Geiterygghytta. Tenhle úsek se mi líbil nejvíce, byl velmi různorodý (stoupání z Finse do 1600 m, cesta vedla přes četné sněhové pole, 1 most, výhledy na ledovec Hardangerjokulen, v závěrečné fázi klesání, cesta tam vede podle jezer). V nižších pozicích za hřebenem je dost míst, kde lze postavit stan.

Chata je obsazená, dá se zde přespat nebo zakoupit občerstvení. Druhý úsek cesty vede z Geiterygghytta do Steinbergdalshytta, necelých 11 km. Cesta nejprve mírně stoupá na náhorní plošinu, přes kterou pak z valné části vede. Úsek je docela stereotypní, v závěru vede na okraj plošiny, kde je krásný výhled do údolí, kterým vede sinice. Následuje celkem prudké, dlouhé a únavné klesání do údolí k Steinbergdalshytta. Chata je uzamčená, opuštěná, okupovaná ovcemi :) Zřejmě nyní slouží jako přístřešek pro ovce, okolí je oplocené a uvnitř bylo stádo ovcí, všude ovčí výkaly. na křižovatce před chatou je autobusová zastávka. Žádné občerstvení zde k dispozici není.

Následuje cca 9 km úsek směrem Osterbo. Cesta vede po úbočí fjordu, podle toho, jak byla zarostlá,úsek není moc frekventovaný. Je docela náročný, prudké stoupání na začátku, klesání na konci, častá převýšení, úzká zarostlá cesta. Je poměrně zajímavá, i když je celou dobu v dohledu silnice v údolí, což může pro někoho být rušivý element. V Osterbo je dobré zázemí, autobusová zastávka, kemp, chatky, hotel, restaurace, občerstvení.

Závěrečných 21 km je dost frekventovaná cesta doporučovaná průvodci, úbočím údolí podle řeky. Cesta je pěkná, nestereotypní, částé stoupání/klesání, četné vodopády, jezera, romantická údolíčka… ale opravdu celkem dost lidí, proti předchozím “opuštěným” úsekům.

Závěr cesty ve Vassbygdi. Je zde turistické infocentrum, při kterém je i zastávka autobusu. Jízdní řád přikládám níže. Do Flamu je to odtud cca 20 km, busem za cca 60 NOK za půl hodinky jízdy.

 

Hezké video z průběhu treku: https://vimeo.com/7917597

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>