KAZBEGI

Kazbegi/Stephansminda

Proč tam jet

Je tam zkrátka krásně. Městečko v horách v Gruzii, blízko hranice s Ruskem. Velice snadno dostupné pro turisty – jezdí sem pravidelné maršutky z Tbilisi, co hodinu nebo dvě. Možnosti ubytování jsou zde velice dobré, možnost pronajmout si pokoj nabízí skoro každý druhý dům. Nechybí několik obchodů, restaurací, infocentrum, půjčovna horských kol a dokonce i několikahvězdičkový hotel s bankomatem. Není to tedy úplně zapadlá vesnice, začíná se zde projevovat turistický ruch a myslím, že za pár let se místo změní k nepoznání.

Kazbegi je v údolí obklopeném třítisícovkami, je možným výstupním bodem na Mt. Kazbeg, 5047 m n.m. Samotné Kazbegi je ve výšce okolo 1800 m n.m. Asi nejznámější památkou je kostel Tsminda Sameba. Ke kostelu se dá dá dojít pěšky za cca hodinu chůze do kopce, ale není problém sehnat taxi, které Vás tam odveze. Nahoru vede (bohužel) cesta pro auta, takže u kostela je opravdu rušno. Pokud si chcete vychutnat trochu klidu, běžte dál na horu po cestě směrem na Mt. Kazbeg.

 

Jak se tam dostat

Z Tbilisi maršutkou za cca 2,5 hodiny jedna cesta. Cesta je hodně zajímavá, po „vojenské dálnici“. První půl hodiny se vyjíždí z města a jede se po rovině. Poté začně cesta pěkně stoupat, cca za další hodinu až hodinu a půl se jede průsmykem ve výšce 2379 m.n.m. –  nejvyšší místo cesty, Jvari Pass. Do Kazbegi pak už silnice poslední část cesty klesá. Pokud budete mít na výběr, doporučuji vybrat si místo vpravo ve směru cesty – jsou zde lepší výhledy.

V Tbilisi vyjíždí maršutka ze stanoviště Didube, stanice metra. Od metra běžte přímo rovně k východu, projděte tržištem přímo rovně až k hlavní silnici. Maršutky na Kazbegi jsou až na konci. Cena je 10 GEL – tj. 5 EUR. Platí se přímo řidiči. Na maršutce bývá nápis v latince KAZBEGI, případně se určitě doptáte ostatních maršutkářů. Kousek od stanoviště je restaurace Mirzaani, vaří tam vlastní pivo. Doporučuji.

V Kazbegi maršutka končí u restaurace/infocentra. Zde i vyjíždí na cetu do Tbilisi, zpravidla v každou celou od 08:00. Je zde i stanoviště taxíků.

Na obrázku níže je vizitka maršutkáře, který v Kazbegi nabízí i ubytování. Pokud chcete mít jisté ubytování nebo dopravu větší skupiny, skontaktujte se s ním v ruštině, případně jeho žena mluví německy. Ubytování – platil jsem za svůj dvoulůžkový pokoj 20 GEL (tj. 10 EUR) za noc.  gia (kopie)

V Kazbegi je naproti “zastávce” přes ulici infocentrum, dá se tam koupit pěkná turistická mapa nebo půjčit kolo.

Jako papírového průvodce po Gruzii doporučuji: http://www.bookdepository.com/Lonely-Planet-Georgia-Armenia-Azerbaijan-Lonely-Planet/9781741794038

Níže přikládám z internetu staženou ruskou topografickou mapu oblasti, bohužel už neznám zdroj, kde jsem ji stáhnul.

Kazbegi_Route

Informace aktuální ke květnu 2014 

One thought on “Kazbegi/Stephansminda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>