stpncras

Do Londýna vlakem

PROČ

Je to určitě výlet, kde cesta je buď celý nebo část cíle. Kde chce cestovat rychle, letí letadlem, kdo levně, koupí si jízdenku na autobus. No a kdo si chce cestu trochu užít, a případně zažít trochu dobrodružství, poznat města po cestě, nasát vůni zemí, kterými vlak projíždí, zvolí vlak. Zpátky už pak může letadlem :)

Jízdenku si můžete navolit flexibilně, po cestě si udělat jednu nebo více zastávek na zajímavých místech – třeba strávit 24 hodin v Bruselu, dát si v klidu oběd v Kolíně nebo kávu v Drážďanech. Zážitek bude určitě i průjezd vlakem Eurotunnelem pod La Manche.

ZA JAK DLOUHO

Možná se budete divit, ale výlet se dá stihnout za den. Nejrychlejší spojení je z Prahy momentálně za 14 hodin – přes Norimberk, Frankfurt a Brusel. Odjezd z Prahy v 07:00, v centru Londýna na St. Pancras jste v 19:57. Z Prahy do Norimberka jede autobus, který provozují německé dráhy.

Kdo preferuje čistě cestu vlakem, nabízí se cesta z Prahy přes Drážďany, je však o něco delší – zhruba 16 hodin.

Spojení lze nalézt na webu http://reiseauskunft.bahn.de , kde se u vybraných spojů zobrazí cena a lze zde jízdenku zakoupit.

ZA KOLIK

Dle informací na webu DB (http://www.bahn.de/p/view/angebot/international/london-spezial.shtml ) se dá koupit jízdenka za 59 EUR z Německa – tj. i z německých příhraničních stanic. Z Prahy do Drážďan nebo Norimberka se dá dostat vlakem EC nebo IC busem za 19 EUR, jízdenku lze koupit online na webu českých ( http://eshop.cd.cz ) nebo německých drah (http://reiseauskunft.bahn.de). Z Prahy je tedy do Londýna možné dojet vlakem už za 78 EUR. Jízdenky se kupují online a tisknou na papír A4. Na německou jízdenku je nutné zvolit doklad totožnosti – nejjednodušší je zvolit platební kartu, kterou platíte, tou je pak nutné prokázat se i ve vlaku. Ve stanici Brusel-Midi Vám na základě On-Line jízdenky na check-inu vydají papírovou jízdenku (boarding pass jak v letadle).

Pokud by jste si cestu rozmysleli, je možné jízdenku za poplatek 15 EUR stornovat, do jednoho dne před odjezdem.

Jízdenku je za tuto cenu ale potřeba důkladně hledat a zakoupit co nejdříve dopředu – předprodej začíná 3 měsíce před datem plánovaného odjezdu. Mne osobně se danou jízdenku koupit podařilo, na začátek srpna (tj. v období letní špičky) cca 2,5 měsíce dopředu.

Cestu jsem si rozložil na dva dny s denní přestávkou v Bruselu. Pokud si pohrajete s formulářem na webu DB, zjistíte, že můžete jízdu přerušovat až na 48 hodin ve vybraných městech – takto sestavený jízdní řád je ale nutné mít vepsaný na jízdence a zvolené vlaky skutečně využívat. V jiných než vybraných vlacích jízdenka neplatí. Jízdu lze rozložit maximálně na jeden měsíc.


LON_59 fahrkarte_lon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>